Altaihaukeskjegg (Crepis multicaulis)

I løpet av de siste årene har jeg, som en av flere i Ecofact Nord, hatt gleden av å besøke Sandfjorddalen på Varangerhalvøya i forbindelse med oppdrag for Fylkesmannen i Finnmark. Et av oppdragene er knyttet til populasjonen med altaihaukeskjegg som befinner seg der.

2014 08 31 115

Sandfjorddalen, Varangerhalvøya (Foto: Tor Skulgam)

Altaihaukeskjegg er en svært sjelden art i Norge. Den ble utryddet fra det området den tidligere var kjent i, og man trodde lenge at den var helt borte. Så ble den funnet igjen i 2008, denne gangen i Sandfjorddalen (se bilde). Rasmarka den vokste i er det eneste kjente naturlige voksestedet den har i Norge pr i dag. Historien om hvordan den ble utryddet og gjenfunnet på nytt sted er forøvrig god lesning for de av dere som er opptatt av planter, og jeg har lagt til lenker til dette under.

Sommeren 2014 gjorde vi i Ecofact Nord et større søk etter arten i andre sannsynlige rasmarker i Sandfjorddalen for å se om vi kunne finne flere voksesteder – dette uten hell.

Tidligere i vår ble jeg intervjuet av NRK Finnmark om vårt søk etter altaihaukeskjegg. Etter at intervjuet ble publisert ut har jeg fått mange henvendelser – og mange lurer på om det er altaihaukeskjegg de har funnet i eget næroråde. Det er skikkelig gøy at så mange er interessert i planter – og jeg skulle ønske jeg hadde mulighet til å svare hver i sær på det de lurer på!!! Vi som jobber her i nord og har som levebrød å kartlegge planter og vegetasjon må imidlertid «handle mens gresset er grønt» – så for tiden er det lite tid til skriving av e-post, og stort fokus på å utføre de feltoppdragene vi har rundt om kring i Nord-Norge (inkludert Nord-Trøndelag og Svalbard). Derfor tar jeg en kort oppsummering her:

  1. Det er flere arter av planter som har svært likt utseende som altaihaukeskjegg. Finner du planter som ligner i plenen din, langs veiene, i skogkanten og liknende steder, så kan du oftest regne med at det er en annen art. Altaihaukeskjegg er «skikkelig sær» når det gjelder voksested.
  2. Vanlige arter som ligner er gjerne følblom eller ulike svever. Svever finnes det mange arter av – og de er ofte vanskelig å skille fra hverandre selv for oss som jobber med ville planter.
  3. Dersom du vil ta bilder av planter for å prøve å finne ut hva slags art du har funnet, så er det viktig å få med nærbilder av både bladene, stengelen og blomsten, i tillegg til eventuell behåring (både på blomst stengel og blader).
  4. Det jeg la merke til første gang jeg så altaihaukeskjegg var at den var skikkelig elegant – særlig sammenliknet med de mye mer «rotete» svevene – men det er vel i grunn ingen solid karakter man kan bruke til gjenkjennelse!!!

Intervjuet med NRK Finnmark:  http://www.nrk.no/finnmark/i-65-ar-trodde-botanikerne-at-denne-var-utryddet-1.12460534

Les om utryddelse og gjenfunn av altaihaukeskjegg: http://nhm2.uio.no/botanisk/nbf/blyttia/blyttia_pdf/Blyttia_200803_skjermkvalitet_hele.pdf

Rødlistevurdering: http://www.artsportalen.artsdatabanken.no/#/Rodliste2010/Vurderinger/Crepis%2Bmulticaulis/100538

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s