Fremmede arter i nord

Om mårhunder, granskog, pøbelgran og hageplanter som «stikker hjemmefra»

En fremmed art er en art som er blitt innført til områder den normalt ikke lever i.

I dyreverden er mårhund en problematisk art som etter hvert også flere i Norge har hørt om. Den ble innført fra Asia til vestlige deler av Sovjetunionen og tilgrensende østeuropeiske land, i 1928. Nå er den nokså utbredt i blant annet Finland. Det fins flere bekreftede og ubekreftede observasjoner av arten også i Norge. (Kilde: Artsdatabanken). Man kan forestille seg et katastrofescenario for sjøfugl om denne effektive jegeren etablerer seg langs kysten. I tillegg er den blant de dyrene som sprer dvergbendelorm, en parasitt som kan være dødelig for mennesket.

Blant plantene er en av de mer utskjelte fremmede artene den såkalte #pøbelgrana – altså sitkagran – som også er en innført art, denne gangen fra Nord-Amerika. Både mårhund og sitkagran regnes som arter med svært høy økologisk risiko. Begge endrer miljøet for arter som hører til i området.

IMG_2639

Gran som har tatt fullstendig over på denne holmen i Harstadområdet er et trist syn. 

Hageplanter som ”stikker av hjemmefra” kan også være et problem. I Folkeparken i Tromsø fant vi i 2013 to nokså store bestander av den vakre honningknoppurten. Dette er en fin hageplante, men når den er på ”ville veier”, så kan den danne så tette bestander atden fortrenger stedegne planter. Den har derfor høy økologisk risiko.

Også norske arter kan være fremmede arter i Norge, med norsk gran som et viktig eksempel. Den hører i utgangspunktet ikke til på Vestlandet og i Nord-Norge (nord for Saltfjellet). Når den plantes her trives den rimelig godt, og fortrenger stedegne arter. Den endrer jordsmonnet og lystilgangen under trærne, med det resultat at artsrike kulturmarker eller frodig og artsrik skog blir langt fattigere. Du kan lese mer om dette på nettstedet til SABIMA.

For oss konsulenter i Ecofact Nord er det en viktig del av oppdraget når vi er ute å registrere slike fremmede arter. I blant hører det også med å komme med forslag til skjøtsel for å gjøre problemet mindre – for eksempel gi råd om hvordan arten kan fjernes eller begrenses på en trygg og effektiv måte.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s